Brouwerij uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgericht als "Brasserie du Béguinage", later deel van brouwerij De Page. De installaties werden verwijderd, maar de verschillende fases van het brouwproces zijn nog afleesbaar in zowel het interieur als het exterieur.
Volgens de inventarisatie van 1975 dateerde de brouwerij van begin 19de eeuw, waarbij er nog enkele oudere onderdelen aanwezig zouden zijn van een oudere 18de-eeuwse brouwerij. Kadasteronderzoek weerlegt evenwel deze stelling. Het eerste gebouw hier werd kadastraal geregistreerd in 1871. De brouwerij werd in 1870 gebouwd en in gebruik genomen door Guillaume Van Billoen (of Vanbilloen, verschillende schrijfwijzen in het kadaster). Waarschijnlijk was het een hoeve met brouwerij. In 1876 werd het ensemble trouwens vergroot met een nieuw hoevegebouw. Hierna ondergingen de gebouwen nog verschillende vergrotingen eind 19de eeuw. Op een rekening gedateerd in 1895 staat de brouwerij afgebeeld, zoals ze er vandaag nog steeds uitziet. Volgens het opschrift was de "Brasserie du Béguinage" gespecialiseerd in "Erune, Faro & Lambic". De brouwerij nam zijn water af aan de nabijgelegen begijnenborre wat meermaals zorgde voor een conflict tussen de brouwerij en het Bureel voor Weldadigheid, die het begijnhof beheerde.
Min of meer lang rechthoekig bakstenen volume, loodrecht op de J. Bt. Dekeyserstraat ingeplant met de langste gevel gericht op het Begijnhofplein.
Verankerde geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak (met verdwenen dakkapellen) met drie luchtstraten of brouwerijdaken. Het linkse deel (kadastraal geregistreerd in 1880), in de oude inventaris foutief beschreven als het oudste deel, wordt door een bouwnaad afgescheiden van de rechtse helft (kadastraal geregistreerd in 1871). Aan de J. Bt. Dekeyserstraat twee traveeën en een afgesnuite hoek, gevolgd door drie traveeën aan het Begijnhofplein tot aan de bouwnaad. Rechthoekige deur- en vensteropeningen (op drie na volledig of gedeeltelijk dichtgemetseld). Op de begane grond met hardstenen lekdrempels. Op de verdieping met een bakstenen lekdrempel en een houten latei en bakstenen ontlastingsboog. In de derde travee aan het plein zijn de sporen zichtbaar van een vroegere rechthoekige poort met segmentboogvormige ontlastingsboog en houten latei. Onder de uitstekende dakrand rechte en overhoekse muizentand.
Rechterdeel met ingebouwde ronde schoorsteen met een door een kraag geaccentueerde kop. Dit deel is tweeënhalve bouwlaag hoog en telt negen traveeën aan het plein. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels en bakstenen ontlastingsbogen. Twee later ingebrachte rechthoekige poorten onder ijzeren I-lateien. In de derde travee bevindt zich een uitlaat voor het moutafval, met hieronder een hardsteen met het opschrift "BRASSERIE". De bakstenen lekdrempels van de bovenste muuropeningen lopen door als waterlijst. De zijgevel wordt gekenmerkt door aangepaste rechthoekige muuropeningen.
Evenwijdig hiermee rechthoekig volume onder zadeldak (kadastraal geregistreerd in 1876) en een volume onder lessenaarsdak.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verwinnen K. 2019: Brasserie du Béguinage [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313356 (geraadpleegd op ).
De "Brasserie du Béguinage" is een industriële constructie (brouwerij) van baksteen, met pannen daken; gebouwd begin 19de eeuw, met enkele niet-dateerbare oudere delen, en talloze latere verbouwingen, op een plaats waar reeds in de 18de eeuw een brouwerij vermeld wordt; de definitieve vorm is begin 20ste eeuw tot stand gekomen.
Oudste linkerdeel, door bouwnaad afgescheiden van recentere constructie, met een zadeldak met droogdak op houten gebint en drie dakkapellen met windborden. Begane grond en verdieping, drie traveeën in voorgevel en zijgevel, een in afgesnuite hoek aan straatkant. Rechthoekige deur- en vensteropeningen (op drie na volledig of gedeeltelijk dichtgemetseld) op de bovenverdieping met houten bovendorpel en bakstenen ontlastingsboog, en bakstenen rollaag als benedendorpel en op begane grond zonder latei en met onderdorpel van hardsteen; de derde travee van de voorgevel toont sporen van een vroegere poort met segmentboog (later?) als ontlastingsboog op houten balk.
Rechte muurankers, overhoekse muizentand onder de uitstekende dakrand en fries van rechte en overhoekse muizentand aan de afgeronde hoek opgevangen in overstek.
Recenter rechterdeel met zadeldak, deels met aan achterzijde aanleunend zadeldak, deels lessenaarsdak (pannen); hangende lijstgoot; ingebouwde ronde schouw met door kraag geaccentueerde kop; twee droogdaken, op houten gebint, rechts van de schouw. Begane grond, bovenverdieping en deels nog halve verdieping van negen traveeën in de voorgevel, en zes later op verschillende niveaus aangebrachte vensteropeningen in de zijgevel. Rechthoekige vensteropeningen, met hardstenen dorpels en ontlastingsbogen van baksteen; in tweede en achtste travee werd later een poort ingebracht met ijzeren I-balk als bovendorpel; tussen gelijkvloerse en bovenverdieping van de derde travee bevindt zich een uitlaat voor de mout-afval, evenals een hardstenen blok met opschrift "BRASSERIE"; laaddeur. Tussen eerste verdieping en de zolder, een bakstenen rollaag; rechte muurankers, met in zijgevel onder eerste aanleunend zadeldak omgekeerde U-ankers.
De installatie is reeds geruime tijd ontmanteld.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Brasserie du Béguinage [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40433 (geraadpleegd op ).