Hof te Bisdom

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Tergeyten
Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Grotstraat
Locatie Grotstraat zonder nummer, 46-50, Overijse (Vlaams-Brabant)
Status Deels Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Overijse (actualisaties: 18-09-2006 - 19-09-2006).
  • Adrescontrole Overijse (adrescontroles: 18-07-2007 - 18-07-2007).
  • Inventarisatie Overijse (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Hof te Bisdom

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het "Hof te Bisdom" is een gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 18de eeuw. Witgekalkte gebouwen van baksteen onder zadeldaken (pannen), met alle zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen. Ten westen, overluifelde en verankerde rondbooginrijpoort van zandsteen met "Anno 1782".

Ten zuidoosten, boerenhuis van vijf traveeën met pannen zadeldak, opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Verhoogde begane grond met pui, dubbele trap en rondboogkelderdeur van zandsteen met imposten en sleutel. Gelijkaardige huisdeur. Voormalige kruisvensters met dubbele ontlastingsboog. In de achtergevel, een zandstenen deur met negblokken en lateiconsooltjes.

Stallingen van baksteen onder zadeldaken (pannen) met rechthoekige muuropeningen in de zuidwestvleugel omlijst met arduin en in de noordwestvleugel met zandsteen. Op de noordoostzijde, ruime langsschuur onder wolfsdak (kunstleien); baksteenbouw met zandstenen plint; rechthoekige schuurpoorten met zandstenen stijlen. Wagenhuis uit de 19de eeuw onder schilddak (pannen) tegen de erfgevel. Alleenstaand bakhuis met vlechtingen.

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Datum tekst: 1975

Aanvullende informatie

Schuur en wagenhuis zijn gesloopt.

De Schaepmeester, Brigitte (20-08-2018 )

Relaties

maakt deel uit van Overijse

Overijse (Overijse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.