erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
40441
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40441

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen en kern minstens opklimmend tot de 19de eeuw.

Op deze locatie was al bebouwing aanwezig in de 18de eeuw (zie Ferrariskaart 1770-1778). Het L-vormige volume met woonhuis, stallen en schuur stond in zijn huidige opstelling al aangeduid op het primitief kadaster (circa 1825). De losstaande schuur of stal ten zuiden aan de straat werd kadastraal geregistreerd in 1848.

Centraal woonhuis met stallen (loodrecht op de straat), loodrecht hierop de schuur ten noorden. Ten zuidoosten vrijstaande stal of schuur (?) (nok evenwijdig met de straat). Ten westen nieuwe bedrijfsgebouwen. Ten zuiden van het woonhuis gekasseide binnenplaats, van de straat afgesloten door een ijzeren poort tussen bakstenen pijlers.

Onderkelderd boerenhuis van anderhalve bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak (vernieuwd met leien), op geprofileerde houten modillons. Gecementeerde voorgevel met schijnvoegen en rechthoekige muuropeningen met diefijzers; verdwenen luiken en vernieuwd schrijnwerk. Steekboogvormige deur met bovenlicht en tussendorpel (volgens de inventaris uit de jaren 1970 uit de 18de eeuw).

Verankerde witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen met gepikte plinten en verschillende bouwsporen onder zadeldaken, uit de 19de eeuw. In de dwarsschuur sporen van vroegere leembouw.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling I (Overijse), 1848/15.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling I (Overijse), sectie B, circa 1825.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40441 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.