Teksten van Hoeve met losse bestanddelen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40441

Hoeve met losse bestanddelen ()

Hoeve met losse bestanddelen en kern minstens opklimmend tot de 19de eeuw.

Op deze locatie was al bebouwing aanwezig in de 18de eeuw (zie Ferrariskaart 1770-1778). Het L-vormige volume met woonhuis, stallen en schuur stond in zijn huidige opstelling al aangeduid op het primitief kadaster (circa 1825). De losstaande schuur of stal ten zuiden aan de straat werd kadastraal geregistreerd in 1848.

Centraal woonhuis met stallen (loodrecht op de straat), loodrecht hierop de schuur ten noorden. Ten zuidoosten vrijstaande stal of schuur (?) (nok evenwijdig met de straat). Ten westen nieuwe bedrijfsgebouwen. Ten zuiden van het woonhuis gekasseide binnenplaats, van de straat afgesloten door een ijzeren poort tussen bakstenen pijlers.

Onderkelderd boerenhuis van anderhalve bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak (vernieuwd met leien), op geprofileerde houten modillons. Gecementeerde voorgevel met schijnvoegen en rechthoekige muuropeningen met diefijzers; verdwenen luiken en vernieuwd schrijnwerk. Steekboogvormige deur met bovenlicht en tussendorpel (volgens de inventaris uit de jaren 1970 uit de 18de eeuw).

Verankerde witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen met gepikte plinten en verschillende bouwsporen onder zadeldaken, uit de 19de eeuw. In de dwarsschuur sporen van vroegere leembouw.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling I (Overijse), 1848/15.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling I (Overijse), sectie B, circa 1825.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203538 (geraadpleegd op ).


Hoeve ()

Mooi gelegen hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 19de eeuw doch met een oudere kern, onder meer in het boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één verdieping van vijf traveeën en een zadeldak (pannen), op geprofileerde houten modillons. Gecementeerde gevel met rechthoekige vensters en een licht steekboogvormige deur met tussendorpel (tweede helft 18de eeuw). Hoevegebouwen van baksteen met pannen zadeldak, uit de 19de eeuw; in de dwarsschuur, sporen van vroegere leembouw.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40441 (geraadpleegd op ).