erfgoedobject

Dorpswoningen

bouwkundig element
ID
40449
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40449

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee rijwoningen met oudere kern, die tot het midden van de 19de eeuw één geheel vormden. De gecementeerde gevels sluiten aan bij de 19de-eeuwse basisbebouwing van het Just. Lipsiusplein. De splitsing in twee afzonderlijke woningen werd kadastraal geregistreerd in 1848. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw was nummer 11 in eigendom van de familie Rigaux, kunstschilders.

Breedhuizen van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), met doorlopende noklijn, vandaag met gedeeltelijk gewijzigde kroonlijsthoogte en dakvensters. De verankerde gevels zijn voorzien van een cementering en de rechthoekige muuropeningen hebben op de verdieping een geriemde omlijsting; vernieuwd schrijnwerk. Bij nummer 10 met hardstenen lekdrempels en bij nummer 11 lopen de lekdrempels door als kordon over de gevel. De cementering van nummer 10 is voorzien van schijnvoegen.

Op de gevel van nummer 11 hangen twee herdenkingsplaten met vermelding "Hier leefde en werkte Louis Rigaux kunstschilder 1887-1954" en "Hier leefde en werkte kunstschilder Jean Rigaux 1935-2008".

In de zichtbare zijgevel van nummer 10 zijn verschillende bouwsporen zichtbaar, zoals kalkzandstenen blokken en houten omlijstingen. Naast nummer 10 voetweg naar het achter het huizenblok gelegen straatje Kardaan.

 • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1848/52 en 1874/17.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40449 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.