erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
40450
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40450

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruim burgerhuis met oudere kern (17de - 18de eeuw) dat mee het uitzicht bepaalt van het Just. Lipsiusplein dat gekenmerkt wordt door dorps- en burgerhuizen met oudere kernen en gecementeerde gevels uit de 19de en begin 20ste eeuw.

Voorheen was het burgerhuis één geheel met nummer 12. Tijdens de tweede helft van de 19de eeuw werd de eigendom verdeeld in twee eenheden: een huis met links een magazijn (nummer 12). Begin 20ste eeuw zal de functie van het magazijn wijzigen naar woning. Het voormalige magazijn is vandaag sterk aangepast.

Dubbelhuis op een verhoogde begane grond van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met aandaken en schouderstukken. Hoge afgeschuinde onderbouw van witte natuursteen. Rechthoekige muuropeningen op de begane grond met een witstenen omlijsting voorzien van een profilering voor de (verdwenen) luiken. Op de verdieping hebben de muuropeningen een eenvoudige hardstenen lekdrempel. Vernieuwd schrijnwerk. De gevel kreeg een nieuwe cementering waarbij de omlijstingen van de muuropeningen en de plint werden vrijgelaten. Op een foto uit de eerste helft van de 20ste eeuw en van bij de inventarisatie in de jaren 1970 is zichtbaar dat het huis nagenoeg volledig bepleisterd was en de muuropeningen voorzien waren van bekronende waterlijsten.  

 • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1865/17, 1874/17, 1905/61 en 1909/49.
 • STROOBANTS F. 2001: Overijse in de twintigste eeuw in prentkaarten, Bijdrage XXI tot de Geschiedenis van IJse-, Lane-, en Dijleland, Overijse.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40450 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.