erfgoedobject

Rijhuis

bouwkundig element
ID
40451
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40451

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Rijhuis met trapgevel, door muurankers gedateerd "1692 (?)", maar met een neotraditioneel uitzicht. De jaarankers 1692 verwijzen mogelijk naar de heropbouw na de grote brand in het centrum van Overijse die in 1962 verschillende panden vernielde. De woning sluit aan bij de gevelwand aan het Just. Lipsiusplein waarvan de woningen een oudere kern bezitten en waarvan de gevels in de 19de en 20ste eeuw werden aangepast. De woning stond al weergegeven op het primitief kadaster (circa 1825) en onderging slechts een kleine kadastrale wijziging begin 20ste eeuw.

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen met een vernieuwde bakstenen trapgevel (zes treden en topstuk) en een pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Aansluitend rechts lijstgevel van één travee, mogelijk het resultaat van een latere uitbreiding. De rechthoekige vensters zijn voorzien van nieuwe omlijstingen met negblokken. Deur in hergebruikte rondboogomlijsting met kwarthol beloop, negblokken, uitstekende imposten en sluitsteen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1906/43.
  • VANDE PUTTE G. 1975, "Den Bonten Os" weldra een nieuwe blikvanger te Overijse, Brabant 4, 14-19.

Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40451 (Geraadpleegd op )