erfgoedobject

Rijhuis

bouwkundig element
ID
40454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40454

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Rijhuis met oudere kern, maar met een eind 19de-eeuwse gevelafwerking. Het rijhuis is het laatste in de westelijke gevelwand van het Just. Lipsiusplein, die gekenmerkt wordt door woningen met een oudere kern maar met een 19de- of 20ste-eeuwse gevelbepleistering of aanpassingen.

Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De gevel kreeg een ruwe beraapte bepleistering met gecementeerde hoekblokken. De segmentboogvormige muuropeningen op de verdieping zijn voorzien van een geriemde stucomlijsting met siersluitsteen uit de 19de eeuw op een doorlopende kordon. Op de begane grond aangepaste pui en geschilderde steekboogvormige deuromlijsting met sluitsteen en smalle druiplijst uit de tweede helft van de 18de eeuw(?).

  • DEMAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40454 (Geraadpleegd op )