Rijhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Rijhuis met oudere kern, maar met een eind 19de-eeuwse gevelafwerking. Het rijhuis is het laatste in de westelijke gevelwand van het Just. Lipsiusplein, die gekenmerkt wordt door woningen met een oudere kern maar met een 19de- of 20ste-eeuwse gevelbepleistering of aanpassingen.

Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De gevel kreeg een ruwe beraapte bepleistering met gecementeerde hoekblokken. De segmentboogvormige muuropeningen op de verdieping zijn voorzien van een geriemde stucomlijsting met siersluitsteen uit de 19de eeuw op een doorlopende kordon. Op de begane grond aangepaste pui en geschilderde steekboogvormige deuromlijsting met sluitsteen en smalle druiplijst uit de tweede helft van de 18de eeuw(?).

• DEMAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: Verwinnen, Katrien