Rijhuis ()

Rijhuis met oudere kern, maar met een eind 19de-eeuwse gevelafwerking. Het rijhuis is het laatste in de westelijke gevelwand van het Just. Lipsiusplein, die gekenmerkt wordt door woningen met een oudere kern maar met een 19de- of 20ste-eeuwse gevelbepleistering of aanpassingen.

Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De gevel kreeg een ruwe beraapte bepleistering met gecementeerde hoekblokken. De segmentboogvormige muuropeningen op de verdieping zijn voorzien van een geriemde stucomlijsting met siersluitsteen uit de 19de eeuw op een doorlopende kordon. Op de begane grond aangepaste pui en geschilderde steekboogvormige deuromlijsting met sluitsteen en smalle druiplijst uit de tweede helft van de 18de eeuw(?).

  • DEMAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Verwinnen K. 2019: Rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313213 (geraadpleegd op ).


Dorpswoning ()

Rijhuis met twee bouwlagen en zadeldak (pannen); beraapte voorgevelbepleistering en stucomlijsting der bovenvensters uit de 19de eeuw. Steekboogdeur met sleutel en smalle druiplijst uit de tweede helft van de 18de eeuw(?).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40454 (geraadpleegd op ).