erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
40455
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40455

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Dorpswoning met oudere kern, volgens de inventaris uit de jaren 1970 uit de 17de of 18de eeuw, gelegen op het meest zuidelijke punt van de westelijke gevelwand van het Just. Lipsiusplein. De woning stond al weergegeven op het primitief kadaster (circa 1825) waarna er tot vandaag geen wijzigingen aan het volume geregistreerd werden.

Dorpswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met aandaken en schouderstukken. De gevels zijn vandaag vlak gecementeerd en voorzien van rechthoekige muuropeningen met vernieuwde hardstenen lekdrempels en een vlakke hardstenen omlijsting voor de deur. Volgens de inventaris van 1975 zijn de zijgevels voorzien van vlechtingen en zandstenen schouderstukken, door de cementering is dit vandaag niet langer zichtbaar.

De zuidgevel geeft uit op de Waversesteenweg, waar door de sterke helling van het plein de kelderverdieping zichtbaar is. Langs deze gevel lopen trappen om het hoger gelegen Just. Lipsiusplein te bereiken.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling IV (Overijse), sectie D, circa 1830-1834.

Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40455 (Geraadpleegd op )