Teksten van Dorpswoning

Burgerhuis (2019)

Dorpswoning met oudere kern, volgens de inventaris uit de jaren 1970 uit de 17de of 18de eeuw, gelegen op het meest zuidelijke punt van de westelijke gevelwand van het Just. Lipsiusplein. De woning stond al weergegeven op het primitief kadaster (circa 1825) waarna er tot vandaag geen wijzigingen aan het volume geregistreerd werden.

Dorpswoning van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder een zadeldak met aandaken en schouderstukken. De gevels zijn vandaag vlak gecementeerd en voorzien van rechthoekige muuropeningen met vernieuwde hardstenen lekdrempels en een vlakke hardstenen omlijsting voor de deur. Volgens de inventaris van 1975 zijn de zijgevels voorzien van vlechtingen en zandstenen schouderstukken, door de cementering is dit vandaag niet langer zichtbaar.

De zuidgevel geeft uit op de Waversesteenweg, waar door de sterke helling van het plein de kelderverdieping zichtbaar is. Langs deze gevel lopen trappen om het hoger gelegen Just. Lipsiusplein te bereiken.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling IV (Overijse), sectie D, circa 1830-1834.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien
Datum: 2019


Je kan deze pagina citeren als: Verwinnen, Katrien: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313348 (geraadpleegd op 14-04-2021)


Stadswoning (1975)

Woonhuis met twee verdiepingen en een kelderverdieping uitziend op de Waversesteenweg, afgedekt met een zadeldak (pannen). Gecementeerde gevel met rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw. Aandaken met bakstenen vlechtingen en zandstenen schouderstukken uit 17de-18de eeuw.


Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum: 1975


Je kan deze pagina citeren als: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40455 (geraadpleegd op 14-04-2021)