Burgerhuis door een jaarsteen in de achtergevel gedateerd "AO /1769(?)", gelegen aan het begin van de Waversesteenweg ten zuiden van het Just. Lipsiusplein.
Op het primitief kadaster (circa 1825) was de woning op deze locatie in handen van Emmanuël 't Kint. In 1865, in eigendom van burgemeester Ferdinand Maria Vandevelde, werd er evenwijdig met de woning in de tuin een bijgebouw geregistreerd, dat bij een volgende mutatie in 1913 weer verdween. Op hetzelfde ogenblik werd er ten zuiden een nieuw bijgebouw opgetrokken op het einde van de kleine steeg voor nummer 4A en een serre (vandaag vervallen).
Burgerwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien), voorzien van twee dakkapellen. Gecementeerde en beschilderde voorgevel met rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, beluikt op de begane grond en met een geriemde stucomlijsting en uitgewerkte sluitsteen op de verdieping. Spiegelboogdeur in een blauwe hardstenen omlijsting voorzien van imposten, sluitsteen en een waterlijst met gestrekte uiteinden. Bewaarde trekbel. Gecementeerde achtergevel voorzien van schijnvoegen en een gevelsteen "AO /1769(?)". Volgens de inventaris van 1975 was er toen nog een rondboogdeur met imposten en sluitsteen.
Gecementeerde zijgevel en in het verlengde een witgeschilderde bakstenen omheiningsmuur voorzien van een deurtje met zandstenen stijlen en ijzeren latei. De tuin loopt tot aan de J. Bt. Dekeyserstraat en is daar afgesloten door een bakstenen muur met poort tussen bakstenen pijlers met bekroning.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verwinnen K. 2019: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313221 (geraadpleegd op ).
Tweeverdiepingshuis van vier traveeën met kunstleien zadeldak en twee dakkapellen, daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw. Gecementeerde en beschilderde voorgevel. Rechthoekige vensters met lekdrempels, beluikt op de begane grond en met stucomlijstingen en sleutel (19de eeuw) op de bovenverdieping. Spiegelboogdeur in een geverfde omlijsting voorzien van imposten, sleutel en druiplijst.
Gecementeerde achtergevel voorzien van een rondboogdeur met imposten en sleutel en met moeilijk leesbare gevelsteen "AO /176(?)9"; aanleunende bijbouw.
Gecementeerde zijgevel en bakstenen omheiningsmuur in het verlengde, voorzien van een deurtje met zandstenen stijlen doch metalen latei.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40462 (geraadpleegd op ).