erfgoedobject

Rijhuis

bouwkundig element
ID
40463
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40463

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Rijwoning aan het begin van de Waversesteenweg ten zuiden van het Just. Lipsiusplein, met voorgevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw maar mogelijk met oudere kern. Volgens de inventaris uit de jaren 1970 dateert het pand mogelijk uit de 18de eeuw. Een eerste wijziging werd kadastraal geregistreerd in 1900, maar hier werd geen melding gemaakt van een wijziging aan het pand enkel van een grenswijziging tussen de percelen. Mogelijk dateert de verbouwing wel uit deze periode.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De zichtbare rechterzijgevel is voorzien van een aandak en vlechtingen, mogelijk wijzend op een oudere kern. Korfboogvormige muuropeningen met blauwe hardstenen hoek- en sluitstenen en lekdrempels; vernieuwd schrijnwerk. De gevel wordt afgelijnd met een baksteenfries onder de vernieuwde kroonlijst.

 • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling VI (Overijse), 1900/117.
 • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Overijse

 • Is deel van
  Waversesteenweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40463 (Geraadpleegd op )