Rijhuis ()

Rijwoning aan het begin van de Waversesteenweg ten zuiden van het Just. Lipsiusplein, met voorgevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw maar mogelijk met oudere kern. Volgens de inventaris uit de jaren 1970 dateert het pand mogelijk uit de 18de eeuw. Een eerste wijziging werd kadastraal geregistreerd in 1900, maar hier werd geen melding gemaakt van een wijziging aan het pand enkel van een grenswijziging tussen de percelen. Mogelijk dateert de verbouwing wel uit deze periode.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De zichtbare rechterzijgevel is voorzien van een aandak en vlechtingen, mogelijk wijzend op een oudere kern. Korfboogvormige muuropeningen met blauwe hardstenen hoek- en sluitstenen en lekdrempels; vernieuwd schrijnwerk. De gevel wordt afgelijnd met een baksteenfries onder de vernieuwde kroonlijst.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling VI (Overijse), 1900/117.
  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313352 (geraadpleegd op ).


Dorspwoning ()

Tweeverdiepingshuis van drie traveeën onder zadeldak (pannen), waarvan de zichtbare vlechtingen in de rechterzijgevel een 18de-eeuwse kern aanduiden; nieuwe voorgevel.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40463 (geraadpleegd op ).