Dorpswoning mogelijk met oudere kern uit de 18de eeuw, maar vandaag met een eind 19de- of begin-20ste-eeuws uitzicht met een voor het centrum van Overijse kenmerkende ruwe gevelbepleistering.
Bij de aanvang van het kadaster circa 1825 was de woning eigendom van brouwer Jean Baptiste Vandooren(?). Rond 1900 werd de woning aangepast in eigendom van Jules Poot-Taymans. Volgens de inventaris van 1975 vormde het pand vroeger één geheel met het pand links hiervan, toch is er visueel meer een éénheid met nummer 8, door de doorlopende daknok en de aanwezig aandaken.
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), links voorzien van een aandak. Kenmerkend is de beraapte voorgevelbepleistering met geaccentueerde hoekstenen. De rechthoekige muuropeningen zijn deels aangepast en voorzien van een vlakke omlijsting met sluitsteen.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verwinnen K. 2019: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313214 (geraadpleegd op ).
Rijhuis met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak (kunstleien), uit de 18de eeuw. Beraapte voorgevelbepleistering met hoekstenen; aangepaste rechthoekige muuropeningen. Linkeraandak.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40464 (geraadpleegd op ).