Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve uit midden 19de eeuw met gevelniskapel aan de straat, gelegen op de baan tussen Overijse en Waver.

De gesloten hoeve was volgens de inventaris van 1975 gedateerd "IBP MAN 1843" door middel van uitstekende bakstenen in de met vlechtingen afgewerkte schuurgevel. Vandaag is deze datering niet meer zichtbaar. Op het kadaster werd de hoeve geregistreerd in 1844 (bouw en ingebruikname in 1842) als een U-vormige hoeve geopend naar de straatzijde in eigendom van landbouwer Jean Poot. In de eerste helft van de 20ste eeuw volgenden verschillende uitbreidingen achteraan.

Witgeschilderde verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken bedekt met nieuwe pannen, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Boerenhuis loodrecht op de straat ten noordwesten, evenwijdig hiermee ten zuidoosten de schuur. Tussen het boerenhuis en een dienstgebouw tegen de schuur, smal bijgebouw, vandaag met zadeldak, met rechthoekige poortdoorgang. Tot 2015 had deze vleugel een plat dak, aan de straat bekroond met een balustrade met vaasbekroning boven de poort. Bepleisterd en beschilderd boerenhuis van twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-lateien. De zijgevels zijn voorzien van aandaken. Schuur onder zadeldak, met gedichte rechthoekige poort. Vandaag is de schuur volledig ingebouwd met latere aanbouwen. Achteraan op het erf, dienstgebouw, waarschijnlijk stal, van anderhalve bouwlaag.

Tegen de zijgevel van het woonhuis bevind zich aan de straat een Onze-Lieve-Vrouwkapelletje. De gevelniskapel zit in een rode bakstenen muur met gele en witte bakstenen voor architecturale elementen. De rondboognis op een hardstenen lekdrempel wordt afgesloten door een ijzeren traliedeur. Op de lekdrempel Mariamonogram en het jaar 1844 en nog onleesbare initialen. Bovenaan in de gevel twee rechthoekige hardstenen met heden onleesbaar opschrift en steen met “H. Maria bid voor ons”. Lege bepleisterde nis.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling II (Overijse), 1844/19, 1901/52, 1919/62 en 1937/7.

Auteurs: Verwinnen, Katrien