Boerenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Boerenhuis met eind 19de-eeuws uitzicht, maar mogelijk met oudere kern.

In 1880 werd op het kadaster een gedeeltelijke reconstructie opgetekend van een ouder pand. Het gebouw was geregistreerd als landgebouw en werd verbouwd tot woonhuis. De woning was in eigendom van graaf de Marnix, eigenaar van het kasteel van Eizer.

Boerenhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Rechts twee rechthoekige muuropeningen met zandstenen negblokken en dubbele ontlastingsbogen als restant van twee voormalige kruiskozijnen. Tijdens de inventarisatie in de jaren 1970 waren de kruiskozijnen nog aanwezig (zie oude foto), ze waren ook voorzien van diefijzers. Hierboven twee kleine rechthoekige muuropeningen onder een ijzeren latei en links steekboogdeur en –poort. Getrapte baksteenfries in de linkerzijgevel met muizentand.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling IV (Overijse), 1880/5.

Auteurs: Verwinnen, Katrien