erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

bouwkundig element
ID: 40482   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40482

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie uit het tweede en derde kwart van de 17de eeuw, gebouwd tegen het koor van de kerk. Bak- en zandstenen constructie in traditionele stijl, afgedekt met een dubbel leien schilddak op zandstenen modillons (nok loodrecht op oostgevel). Drie bouwlagen van drie traveeën (twee traveeën diep) op een hoge afgeschuinde onderbouw van zandsteen. Gerestaureerde kruis- en kloosterkozijnen verrijkt met negblokken en een dubbele ontlastingsboog van baksteen met sluit- en aanzetstenen van zandsteen. In de oostgevel, een rechthoekige deur bekroond met een hanenkamlatei en een vierkant bovenlicht; noordgevel voorzien van een rondboogdeur onder een bovenlicht met tussenstijl.

Aangepast interieur; verbinding met de kerk door middel van een deur die uitkomt achter het hoofdaltaar.

Bakstenen omheiningsmuur met aangepaste "ommegang"-kapellen op de afgeschuinde hoeken, onder meer bij de Eeuwstraat; blijkbaar gebouwd met hergebruikt materiaal geprofileerde hoekpilasters met driehoekig fronton; aan de westkant, een kleinere kapel met neogotische inslag.

Ten noorden van de kerk, poortgebouw in stijl- en regelwerk afgedekt met een van windwijzer voorzien leien schilddakje op geprofileerde modillons met diamantkoppen; bouwjaar 1730 in de gebeeldhouwde poortmakelaar.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

 • Is deel van
  Brusselsesteenweg
  Brusselsesteenweg (Overijse)

 • Is deel van
  Jezus-Eik
  Overijse (Overijse)

 • Is gerelateerd aan
  Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw
  Brusselsesteenweg zonder nummer (Overijse)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40482 (Geraadpleegd op 15-07-2019)