erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
40486
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40486

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Semigesloten hoeve waarschijnlijk met een 18de-eeuwse kern, maar met 19de- en 20ste-eeuwse aanpassingen. Deze hoeve is een voorbeeld van de oudere bebouwing, die zich in het gehucht Maleizen voornamelijk concentreert langs de Hoeilaartsesteenweg.

Op het primitief kadaster reeds aangeduid als een U-vormige hoeve in eigendom van (zoon) Henry Van Hooff. In 1909 werd het woonhuis kadastraal in twee woningen opgedeeld.

Boerenhuis ten noordwesten (nok loodrecht op de straat), evenwijdig hiermee ten zuidoosten de langsschuur en ten noordoosten haaks bijgebouw. Het erf wordt van de straat afgesloten door een muur met recente poort.

Het erf kon niet bezocht worden. Boerenhuis van één bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak en aandaken. Volgens de inventaris van 1975 met gecementeerde gevels voorzien van rechthoekige vensters en deuren met gecementeerde omlijstingen. Bijgebouw volgens de inventaris van 1975 eveneens gecementeerd op de met vlechtingen afgewerkte zijpuntgevel na.

Langsschuur van drie traveeën onder golfplaten zadeldak met aandaken. Rechthoekige poort met posten van blauwe hardsteen. Volgens de oude inventaris met inscriptie op de sluitsteen "BP/MIDC/ 1749" (niet zichtbaar door begroeiing). Mogelijk vlechtingen in de straatgevel onder de kunstleien.

De omheiningsmuur is niet zichtbaar door de begroeiing maar met behouden poortstijlen in blauwe hardsteen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling VI (Overijse), 1909/116.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semigesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40486 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.