Boerenwoning ()

Boerenwoning gedateerd "1845" door middel van ankers in de straatgevel. Een zelfde volume werd al weergegeven op het primitief kadaster (circa 1825) in eigendom van Henry Vanderbogt. Dit type van boerenhuis, doorgaans van één bouwlaag kwam veel voor langs de Hoeilaartsesteenweg, één van de straten met de oudste bebouwing in Maleizen.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Verankerde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen, op de begane grond in oorsprong beluikt, met hardstenen dorpels. Recent vernieuwde cementering van de gevels. Niet gecementeerde achtergevel met kleinere gewijzigde muuropeningen, op de begane grond met diefijzers.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling VI (Overijse), sectie L, 1825.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Boerenwoning ()

Boerenwoning (nok loodrecht op straat) met twee bouwlagen en zadeldak, gedateerd 1845 door middel van ankers in de gecementeerde zijgevel, en aansluitend bij het langs deze steenweg veel voorkomend huistype (doorgaans echter met één verdieping).

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne