erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
40490
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40490

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Semigesloten hoeve uit het midden van de 19de eeuw, gebouwd in opdracht van Jean Hernalsteens.

Witgeschilderde bakstenen gebouwen met gepikte pinten onder pannen zadeldak rond een deels gekasseid erf. Ten noorden boerenhuis (nok loodrecht op de straat), haaks hierop een dwarsschuur, met evenwijdig tegen de straat kleine stallen. Erf toegankelijk aan de straat door een poort en een kleine deur tussen de stal en het woonhuis. Ten zuiden is het erf afgesloten door een lage bakstenen muur. Ten westen restanten van de oorspronkelijke boomgaard.

Verankerd boerenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Aan het metselwerk te zien lijkt het boerenhuis verhoogd met een extra bouwlaag. Rechthoekige beluikte muuropeningen met blauwe hardstenen dorpels; vernieuwd schrijnwerk. Links naast het boerenhuis lager bijgebouw, eveneens verbonden met de schuur. Dwarsschuur met een korfboogpoort. Zijgevels met aandaken, vlechtingen en topstuk. Voorts rechthoekige muuropeningen. In de linkerzijgevel eveneens korfboogpoort (later ingebracht?). Tegen de straat twee kleine stalvolumes onder zadeldakje. In de meest linkse zijgevel van de stal gevelniskapel, bekroond met kruis, en zonder beeld.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1848/109.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Semigesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40490 (Geraadpleegd op )