Pastorie Sint-Michielsparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Michielsparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie uit het laatste kwart van de 18de eeuw gelegen ten noordwesten van de huidige kerk bovenaan op de helling van de Kapelleweg. De pastorie wordt omgeven door een grote tuin, heden deels publiek toegankelijk, met ten noorden een nieuw aangeplante boomgaard. De tuin is ook toegankelijk ten zuidwesten via een voetweg de "Trapkens". Vandaag is de pastorie opgedeeld in vier appartementen.

Historiek

Deze pastorie is uitzonderlijk groot voor dit kleine gehucht van Overijse. De oorzaak hiervan is te zoeken in het feit dat ze eigendom was van de abdij van Hertogendal in Hamme-Mille. Er bestaat een document van 25 september 1784 waar Van Dormael, abdis van de abdij van Hertogendal te Hamme-Mille, een grond koopt voor het maken van een uitweg voor de pastorie die men op een achterliggend stuk grond wilt bouwen. Een herinneringssteen in de voorgevel herinnert aan de tienden die Terlanen schuldig was aan de abdij van Hamme-Mille, die de pastorie liet bouwen.

In 1946 werd er een aanvraag gedaan voor het herstel van oorlogsschade aan de pastorie. Verder zijn er geen aanpassingen bekend. Recent werd de pastorie verbouwd tot vier wooneenheden.

Beschrijving

Onderkelderd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een afgewolfd leien zadeldak met drie dakvensters. Er werd gebruik gemaakt van kalkzandsteen voor de hoekstenen en de omlijstingen van de muuropeningen. Rechthoekige muuropeningen met een vlakke omlijsting met een licht vooruitspringende sluitsteen, op de begane grond voorzien van luiken. Deur met een licht geprofileerde omlijsting en een bovenlicht, diefijzers en tussendorpel. Op de omlijsting van de toegangsdeur brandplaat "Vereeniging – Union". Links van de toegangsdeur kleine neogotische zandstenen nis met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Recente herdenkingsplaat met opschrift "In iustitia et sanctitate Alexandrina Van Dormael 1784-1984".

Links en rechts aanbouw onder lessenaarsdak; rechthoekige vensters en steekboogvormige deuren ook met een kalkzandstenen omlijsting. Gelijkaardige achtergevel.

• DENAYER R. 1982: Er roert entwat ... Te Terlanen, Zoniën 6.1, 43-48.

Auteurs: Verwinnen, Katrien