De Maegd van Antwerpen

Alternatieve naam De blau Gheyte en De Sevensterre
Locatie Grote Markt 8, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is beschermd als monument De Maegd van Antwerpen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis, eertijds Sterre en Blauwe Gheyte

Beschrijving

Eertijds twee huizen "Sterre" of "Sevensterre" en "Blauwe Gheyte". Hoekhuis van drie verdiepingen en entresol, onder zadeldak (leien), naar ontwerp van Ed. Celis uit 1886, in opdracht van Vinck.

Imposante bepleisterde en beschilderde lijstgevels in neobarokstijl, gedateerd "Anno 1886" (zie hoektravee, gevelsteen). Benedenverdieping met imitatiebanden en geblokte rondbogen; bovenverdieping geritmeerd door pilasters. Bekroning door middel van klassieke kroonlijst op klossen, met verkropping boven de afgeschuinde hoektravee, laatstgenoemde gemarkeerd door ingang, een driezijdige houten loggia op kraagstuk en balkon en verhoogd in een dakkapel met driehoekig fronton en topstuk. Begane grond gedeeltelijk verborgen achter een storend overbouwd terras.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1886#888.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet