erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
40511
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40511

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgestrekte hoeve gelegen op de hoek met de Postweg, volgens de inventaris van 1975 mogelijk met 18de-eeuwse kern, recent sterk gerenoveerd. De hoeve is aan de Postweg ommuurd. Op de Ferrariskaart (1771-1778) staat op deze locatie de pachthoeve "Strolen Bergh". Het boerenhuis stond al weergegeven op het primitief kadaster (circa 1825), enkel een haakse vleugel tegen de zuidgevel werd sindsdien afgebroken.

Witgekalkt gebouw met links het voormalige boerenhuis en rechts de stallen onder een doorlopend geknikt pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat) met de inbreng van nieuwe dakvensters. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen met bewaarde geprofileerde omlijstingen van witte zandsteen. In de centrale traveeën twee rechthoekige deuren met blauwe hardstenen omlijstingen (voormalige stallingen).

Noord- of achtergevel met nieuwe uitbreiding waardoor de voormalige buitenmuur met breuksteen een binnenmuur geworden is. Op oude foto’s (jaren 1970) is duidelijk te zien dat deze gevel witgekalkt was met kleine rechthoekige muuropeningen voorzien van diefijzers en dat er twee aanbouwen onder lessenaarsdak waren. De twee uiterst rechtse traveeën van een voormalige stal of schuur (?) zijn volledig verbouwd, maar met behoud van resten van de voormalige vakwerkstructuur: stijlen en ankerbalk.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling II (Overijse), sectie H, circa 1825.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40511 (Geraadpleegd op )