Teksten van Den gulden Handschoen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4053

Den gulden Handschoen ()

Meergezinswoning met café achter een gevelfront in pseudo-barokstijl zonder enige band met het verleden, gebouwd door de Stad Antwerpen naar een ontwerp van architect Gaston Laporte uit 1968, voltooid in 1969.

Het pand, voor het eerst vermeld onder de naam “Den gulden Handschoen” in 1570, werd in de tweede helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl heropgebouwd. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, werd op de tweede verdieping gemarkeerd door een balkon.

Ondiep rijhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder een schilddak (leien). De lijstgevel uit witte natuursteen en blauwe hardsteen, is opgebouwd uit door entablementen en balustraden gemarkeerde registers van rechthoekige muuropeningen. De eerste drie worden geleed door pilasters, de vierde door hermen. Een halsgevel met voluten en gebogen fronton boven de twee middentraveeën, gevat in een attiekbalustrade, vormt de gevelbekroning.

  • Stadsarchief Antwerpen, plannen 326#3667.
  • ASAERT G. 2005: Honderd huizen aan de Grote Markt van Antwerpen. Vijf eeuwen bewoningsgeschiedenis, Zwolle en Antwerpen, 104-106.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Den gulden Handschoen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298346 (geraadpleegd op ).


Den Hercules ()

Jongste realisatie (1969) in het kader van de revalorisatie van de Grote Markt. Gefantaseerde neogevel met verwerking van barok-elementen, met natuurstenen parement. Gebouwd naar ontwerp van architect Laporte.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Den gulden Handschoen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4053 (geraadpleegd op ).