erfgoedobject

Afspanning De Kroon

bouwkundig element
ID
40535
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40535

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning De Kroon
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning De Kroon
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige afspanning daterend van 1760 doch met wijzigingen onder meer uit de 20ste eeuw.

Eénlaags boerenhuis met zadeldak (pannen) op geprofileerde daklijstbalkjes en met nieuwe dakvensters. Baksteenmetselwerk met verwerking van arkoseblokken voor de lage sokkel en de deuromlijstingen. Verbouwde rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin. Hoge rondboogdeur omlijst met negblokken van arkose met kwartronde neg en ingekraste ruitmotieven en voorzien van imposten, druiplijst en een 1760 gedateerde sluitsteen; houten tussendorpel en deurwaaier van gesmeed ijzer. Links, een kruisvenster van arkose en een rondboogpoort, aangebracht (1936) ter plaatse van de vroegere stallen. Rechts, een rondboogdeur met imposten en negblokken van arkose.

Ernaast geeft een inrijpoort onder houten latei toegang tot een geplaveide binnenplaats met recente bakstenen gebouwen.

Binnenin, een vertrek met een Louis XV-stuc-plafond, moerbalken met afgeschuinde kanten en een schouw met geprofileerde dragers van zandsteen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Afspanning De Kroon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40535 (Geraadpleegd op )