erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Gaugericus

bouwkundig element
ID
40548
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40548

Juridische gevolgen

Beschrijving

De neogotische kruisbasiliek, beïnvloed door de Scheldegotiek, werd in 1903 opgetrokken uit gele baksteen en hardsteen, naar ontwerp van architect J. Goethals (gedenksteen).

Ze vervangt een vroegere kerk met ingewikkelde bouwgeschiedenis, afhankelijk van de norbertijnenabdij van Ninove, ingeplant bij de huidige Kerkhofstraat. De toestand van dit gebouw in laatgotische en barokstijl, met vernieuwd koor en transept uit de 19de eeuw, werd al te kritisch bevonden na de instorting van de toren in 1879.

Mobilair. Glasramen, van de doopkapel, 1935, A. Asperslagh.

Meubilair overgebracht uit de oude kerk, onder meer: barokke preekstoel (circa 1650); biechtstoel en communiebank, tweede en derde kwart van de 18de eeuw).

  • LEMAIRE R.M. s.d.: persoonlijk archief.

Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In november 1902 won aannemer Leonard Verstraete uit Rumbeke de aanbesteding voor de bouw van de nieuwe kerk, en in maart 1903 werd de bouw aangevat. Einde september 1904 waren de werken al zo ver gevorderd dat men kon overgaan tot de inzegening op 29 september door Kardinaal Mercier.

In 1904 werd ook de pastorie naast de kerk door aannemer Verstraete gebouwd.

  • Informatie verkregen van Luc Spyckerelle (januari 2021)
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Parochiekerk Sint-Gaugericus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40548 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.