erfgoedobject

Hof te Zijpe

bouwkundig element
ID
40549
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40549

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Zijpe
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig, sedert 1590 vermeld pachthof van de abdij van Ninove doch heden een gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, gedateerd 1853 op de zijpuntgevel van de schuur door middel van een met kruis bekroond motief van uitstekende bakstenen boven de initialen JFVTMJV.

Inrijpoort opgenomen in de dienstvleugel aan de straatzijde. Ertegenover, zes traveeën breed boerenhuis met twee verdiepingen en schilddak (pannen). Baksteenbouw afgewerkt met een kroonlijst van hetzelfde materiaal; rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin en rechthoekige deur met arduinen omlijsting.

L-vormige stalvleugel van baksteen onder doorlopend zadeldak (pannen), voorzien van rechthoekige deuren van arduin. Op de vierde zijde, ruime langsschuur van baksteen onder zadeldak (pannen); gedateerde zijpuntgevel met inrijpoort onder houten latei ingeschreven in een bakstenen rondboog met blind boogveld.

Bij de ingang, losstaande Onze-Lieve-Vrouwekapel uit dezelfde tijd als de hoeve; gecementeerde gevel met spitsboognis en een bepleisterd neoclassicistisch interieur.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hof te Zijpe [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40549 (Geraadpleegd op 23-06-2021)