erfgoedobject

Sint-Nicolaes

bouwkundig element
ID
4055
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4055

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Soete Naam
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Soete Naam
    Deze bescherming is geldig sinds 27-10-1982

Beschrijving

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1877 opgetrokken in opdracht van Joannes Franciscus Volckerick (Antwerpen, 1815-Antwerpen, 1897), echtgenoot van Catharina Dingemans (°1817). Deze edelsmid-juwelier en muzikant, werd in 1834 benoemd tot stadsbeiaardier, een ambt dat hij bekleedde tot 1864. Hij was sinds 1856 gevestigd in het vroegere pand op dit perceel, genaamd “Sint-Nicolaes” of “De Tente”, dat dateerde van na de brand van de Maalderijstraat in 1541. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Volckerick had in 1875 voor zijn dochter en schoonzoon het hoekpand “Guldenberch” herop laten bouwen, naar een ontwerp door de architect Léonard Blomme.

Smal diephuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat). De verhoogde halsgevel, door gevelstenen gedateerd “ANNO” ‘1877”, heeft een bepleisterde en beschilderde afwerking. Deze rust op een klassieke houten winkelpui met pilasters en entablement; de oorspronkelijke indeling met terugwijkend zijportaal en gebogen vitrine is gewijzigd. Horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, is de bovenbouw opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, gemarkeerd door hoekpilasters. De hoge eerste verdieping onderscheidt zich door een balustrade, een wortelmotief op de middenpost, en boogvelden met cartouches. Deze laatste bekronen ook de vensters van de tweede verdieping. Een balustrade en jaarstenen accentueren de derde verdieping, die is afgewerkt met een blinde fries. De tweeledige, door waterlijsten, voluten, siervazen en rolwerk gemarkeerde geveltop, wordt geopend door een rechthoekig tweelicht, en bekroond door een driehoekig fronton met topstuk.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1877#193.
  • ASAERT G. 2005: Honderd huizen aan de Grote Markt van Antwerpen. Vijf eeuwen bewoningsgeschiedenis, Zwolle en Antwerpen, 82-85.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Nicolaes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4055 (Geraadpleegd op 19-05-2021)