erfgoedobject

Meiershuis

bouwkundig element
ID
40554
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40554

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meiershuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meiershuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig meiershuis, in 1644 bewoond door Peter Evenepoel, in kern mogelijk opklimmend tot de 15de of 16de eeuw (? zie fundamenten) doch in de loop der tijden verbouwd. Heden is het een éénlaags boerenhuis met één bouwlaag van vijf traveeën (dubbelhuis) afgedekt met een stomp zadeldak (pannen), waarbij aansluitende hoevegebouwen uit de 19de eeuw.

Witgekalkte baksteenbouw met gebruik van zandsteen. In de voorgevel werd de plint circa 25 jaar geleden vernieuwd. Zeer brede (circa 140 centimeter) zandstenen deur met accoladelatei, bekronende rondboogdruiplijst met gestrekte uiteinden en een vierkant bovenlichtje; deurposten met aanzet van de hoge, sterk uitspringende en afgeschuinde plint waarvan nog een vlak cordon in het metselwerk loopt. Beluikte rechthoekige vensters eertijds met kruiskozijnen; speklagen ter hoogte der middenkalven, boven- en onderdorpels en hoger gelegen grote ontlastingsbogen.

In de achtergevel, een deels dichtgemetseld kloosterkozijn met negblokken en ontlastingsboog, en een rechthoekige deur met zandstenen posten. Onder de gootlijst, behouden zandstenen lijst wijzend op het feit dat het gebouw voorheen een bovenverdieping had, die naar verluidt na brand (waarvan sporen in de constructie) werd afgebroken. De behouden zeer oude fundamenten kunnen wijzen op een "hoge kamer": zeer soliede constructie van zandsteenblokken met in twee hoeken geprofileerde kraagstenen als aanzet van een ribgewelf; kelderdeurtje van zandsteen met kwartholprofiel en driehoekige neutjes in de neg. Op de begane grond, zolderingen van kinder- en geprofileerde moerbalken op zandstenen kraagstenen.


Bron     : DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Meiershuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40554 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.