erfgoedobject

Brouwerij Hof de Kam

bouwkundig element
ID
40555
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40555

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Hof de Kam
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Hof de Kam
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige brouwerij van het verdwenen plaatselijk kasteel, voorheen eigendom der de Merodes. Heden semi-gesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw, met geplaveide binnenplaats.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met anderhalve verdieping van zes traveeën onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw met in 1964-65 vernieuwde bakstenen plint. Beluikte, licht steekboogvormige vensters met omlijstingen van gesinterde steentjes (plaatselijk zogenaamd kallebaterkens). Zandstenen rondboogdeur in een vlakke omlijsting met negblokken en kwartholbeloop. Een gootsteen en nieuwe muuropeningen in de achtergevel. Vernieuwde linkerzijgevel en in de rechter, behouden vlechtingen van een oudere en steilere dakhelling. Binnenin, balkenzolderingen met moerbalken met afgeschuinde kanten en een bakstenen schouw uit de 18de eeuw.

Hoevegebouwen, stallen, karrenhuis en langsschuur uit de 19de eeuw; baksteenbouw onder zadeldaken (pannen), voorzien van rechthoekige muuropeningen met houten lateien.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Brouwerij Hof de Kam [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40555 (Geraadpleegd op )