erfgoedobject

Hoeve 't Kasteeltje

bouwkundig element
ID
40559
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40559
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Kasteeltje
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Genaamd 't Kasteeltje, daar er voorheen een kasteel zou gestaan hebben. Heden is het een U-vormig hoevetje uit de 18de eeuw dat circa 15 jaar geleden verbouwd werd.

Rechthoekige inrijpoort in het haaks dienstgebouw aan de straatkant; bakstenen gebouw onder afgesnuit zadeldak (pannen), afgewerkt met vlechtingen en schouderstukken.

In de langsvleugel, boerenhuis met één bouwlaag en zadeldak (pannen) met geprofileerde houten modillons; de huidige ordonnantie der rechthoekige vensters en deur met omlijstingen van gesinterde steen is het resultaat van aanpassingen; op de oorspronkelijke ordonnantie wijzen onder meer de hoger gelegen lateien, de strekse ontlastingsbogen en de zichtbare negblokken rond de vensters, en de sporen van een vroegere rondboogdeur. Kleine getraliede vensters in de achtergevel.

Haaks dienstgebouw uit einde 18de-begin 19de eeuw; met steunberen geconsolideerde baksteenbouw afgewerkt met vlechtingen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve 't Kasteeltje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40559 (Geraadpleegd op 23-06-2021)