erfgoedobject

Hoeve 't Kasteeltje

bouwkundig element
ID
40559
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40559
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Kasteeltje
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Genaamd 't Kasteeltje, daar er voorheen een kasteel zou gestaan hebben. Heden is het een U-vormig hoevetje uit de 18de eeuw dat circa 15 jaar geleden verbouwd werd.

Rechthoekige inrijpoort in het haaks dienstgebouw aan de straatkant; bakstenen gebouw onder afgesnuit zadeldak (pannen), afgewerkt met vlechtingen en schouderstukken.

In de langsvleugel, boerenhuis met één bouwlaag en zadeldak (pannen) met geprofileerde houten modillons; de huidige ordonnantie der rechthoekige vensters en deur met omlijstingen van gesinterde steen is het resultaat van aanpassingen; op de oorspronkelijke ordonnantie wijzen onder meer de hoger gelegen lateien, de strekse ontlastingsbogen en de zichtbare negblokken rond de vensters, en de sporen van een vroegere rondboogdeur. Kleine getraliede vensters in de achtergevel.

Haaks dienstgebouw uit einde 18de-begin 19de eeuw; met steunberen geconsolideerde baksteenbouw afgewerkt met vlechtingen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve 't Kasteeltje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40559 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.