erfgoedobject

Hof ten Brugsken

bouwkundig element
ID: 40569   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40569

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hofstede, gelegen bezijden en lager dan de steenweg. Voormalig leengoed van het hof van Brabant dat einde 14de eeuw in het bezit is van Vanderstraaten, in de 15de eeuw gekocht wordt door de familie de Mol, in 1507 door A. Douvrijn en nadien nog eigendom is van de families d'Ittre, Vandermoesen, de Smet (1722) de Laet, en uiteindelijk van de familie Velge.

Het woonhuis (nummer 247) is een complex huis opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, in kern daterend van 1634 (in een gevelsteen in de trapgeveltop), mits behoud van een oudere rest waarvan sporen in de kelderverdieping en aangeduid door enkele schietgaten, aangepast begin 19de eeuw "PBV/ MGM/ 1803" en gerestaureerd in 1936 "P. Velge - De Clippele restaurata MCMXXXVI" aangeduid op gevelstenen. Hoofdgebouw van twee bouwlagen voorzien van bijgebouwen achteraan onder het doorlopend dakschild en van een lagere vleugel in het verlengde; zadeldaken (leien) gevat tussen trapgevels. Traditionele kruis- en kloosterkozijnen, sommige met weggebroken kruisen en middenkalven, andere met grotendeels vernieuwde onderdelen.

Tot bijkomende woning (nummer 245) verbouwde L-vormige aanhorigheid, eveneens in traditionele bak- en zandsteenstijl; voor een groot deel grondig gerestaureerd (arduinen elementen) en recentelijk uitgebreid in dezelfde stijl; twee hergebruikte rondboogdeuren met opschriften "1764/DR" en "17/4." op de imposten.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs : De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

  • Is deel van
    Tuin van Hof ten Brugsken
    Ninoofsesteenweg 247 (Roosdaal)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hof ten Brugsken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40569 (Geraadpleegd op 25-05-2019)