Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Roosdaal
Deelgemeente Borchtlombeek
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein 12, Roosdaal (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Roosdaal (actualisaties: 22-03-2006 - 02-05-2006).
  • Adrescontrole Roosdaal (adrescontroles: 18-07-2007 - 18-07-2007).
  • Inventarisatie Roosdaal (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gesloten hoeve

Deze bescherming is geldig sinds 21-08-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, opklimmend tot de 18de eeuw doch met aanpassingen. Gelegen in de schaduw van de kerk, op het driehoekig pleintje dat het dorpscentrum uitmaakt, met prettig volume der gebouwen, en geaccentueerd door de afgeronde lijn van het dienstgebouw aan de straatzijde.

Boerenburgerhuis met één verdieping en schilddak (pannen) op geprofileerde daklijstbalkjes en met houten dakkapellen. Gecementeerde voorgevel met uitstekende plint. Beluikte rechthoekige vensters en rechthoekige deur met houten latei in plaats van de oorspronkelijke rondbooglatei van natuursteen en met sporen van de oude posten. In de rechterzijgevel en in de achtergevel van dit licht uitspringend en onderkelderd gedeelte, steekboogvensters in omlijstingen van gesinterde baksteen (tweede helft 18de eeuw). Linkerzijgevel met vlechtingen en schouderstukken.

In het verlengde, L-vormig dienstgebouw met afgeronde hoek aan de straatzijde, voorzien van een inrijpoort en afgedekt met een zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons.

Bakstenen langsschuur onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw; aan de erfzijde, een op stijlen gedragen afdak. Recente stal naast de woning.

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Datum tekst: 1975

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Borchtlombeek

Borchtlombeek (Roosdaal)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.