is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Gesloten hoeve
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, opklimmend tot de 18de eeuw doch met aanpassingen. Gelegen in de schaduw van de kerk, op het driehoekig pleintje dat het dorpscentrum uitmaakt, met prettig volume der gebouwen, en geaccentueerd door de afgeronde lijn van het dienstgebouw aan de straatzijde.
Boerenburgerhuis met één verdieping en schilddak (pannen) op geprofileerde daklijstbalkjes en met houten dakkapellen. Gecementeerde voorgevel met uitstekende plint. Beluikte rechthoekige vensters en rechthoekige deur met houten latei in plaats van de oorspronkelijke rondbooglatei van natuursteen en met sporen van de oude posten. In de rechterzijgevel en in de achtergevel van dit licht uitspringend en onderkelderd gedeelte, steekboogvensters in omlijstingen van gesinterde baksteen (tweede helft 18de eeuw). Linkerzijgevel met vlechtingen en schouderstukken.
In het verlengde, L-vormig dienstgebouw met afgeronde hoek aan de straatzijde, voorzien van een inrijpoort en afgedekt met een zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons.
Bakstenen langsschuur onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw; aan de erfzijde, een op stijlen gedragen afdak. Recente stal naast de woning.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)