erfgoedobject

Hof te Kattem

bouwkundig element
ID
40591
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40591

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Kattem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Kattem
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve, 12de-eeuwse stichting van de abdij van Ninove die het pachthof tot de Franse Revolutie behield; heden is het een boerderij met geplaveid erf en gebouwen in los verband, in kern opklimmend tot de 18de eeuw doch met bakstenen gevels uit de 19de eeuw vermoedelijk ter vervanging van leembouw waarvan echter geen sporen overblijven.

Ten westen, L-vormig boerenhuis met verhoogde begane grond en zadeldak (pannen); rechthoekige vensters onder houten latei met lekdrempels van arduin en twee steekboogvensters van baksteen. In de zijgevel, een steekboogkelderdeur in een omlijsting van arkose-achtige zandsteen (18de eeuw). In de woonkamer, oude moer- en kinderbalken en een bakstenen schouw. Ten noorden, varkensstal met lage gekoppelde deuren in arduinen omlijstingen.

Ten oosten, koestal van baksteen met zadeldak (pannen); afwerking met vlechtingen; enkele oude deuromlijstingen van arkoseblokken.

Ten zuiden, langsschuur van baksteen onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw.

  • SOENS E. 1934: Het Hof van Kattem, uithof der Norbertijner abdij van Ninove, in Eigen Schoon en de Brabander, 49-62.

Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hof te Kattem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40591 (Geraadpleegd op )