Kapel Van Hoylant

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Van Hoylant

Beschrijving

Pijlerkapel van bruine zandsteen, geplaatst tegen de gevel van het huis van de houthandelaar Van Rossum-Hanssens. Ze werd in 1831 opgericht door pastoor Van Hoylant uit Alsemberg, voor de processie van deze parochie. De kapel werd in 1999 van de voorgevel naar de zijgevel verplaatst. Ze is ook gekend als de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Alsemberg.

Witgeschilderde kapel met pijler in geblokte ijzerzandsteen en getraliede rondboognis met recent beeld van Sint-Rochus. Op de pijler is de inscriptie aangebracht (vandaag moeilijk leesbaar): D.D./ A JOE VAN/ HOYLANT/ PAST IN/ ALSEMBERG/ ANNO/ 1831.

• THEYS C. 1960: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, Brussel, 196.

Auteurs: Van Herck, Karina