erfgoedobject

Sint-Annakapel

bouwkundig element
ID
40597
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40597

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Negentiende-eeuwse betreedbare wegkapel, gelegen naast de Sint-Annahoeve. De Sint-Annakapel is de oudst gekende kapel van de gemeente. Volgens literatuur bevond zich hier al in de 16e eeuw een kapel. Deze wordt ook vermeld in geschreven bronnen uit de 17de en 18de eeuw. Ze wordt ook weergegeven op de Kabinetskaart van Ferraris (circa 1770-1778). Tot aan de verkoop van het Zoniënwoud door de Generale Maatschappij van België in de jaren 1830 bevond de Sint-Annakapel zich op de grens van het Zoniënwoud. Ze vormde het vertrekpunt van de Driesstraat, een van de oudste wegen van Sint-Genesius-Rode die de Sint-Annakapel en het Hof te Lansrode, Sint-Annalaan 103, verbond met Termeulen en de dorpskern. De huidige kapel zou uit 1864 stammen en markeert deze belangrijke plek.

Baksteenbouw op vierkante plattegrond onder een tentdak met kunstleien, bekroond met een smeedijzeren kruis. Kubusvorm met 3 meter zijde. Gecementeerd met schijnvoegen en wit beschilderd met een grijs geschilderde plint. Rondboogdeur van arduin, en ronde vensteropeningen in de zijmuren. Boven de deur is een ruitvormige arduinen gevelsteen aangebracht met opschrift: "SACRUM DIVAE ANNAE 1864".

Het interieur is wit geschilderd, met een vloer in hardstenen tegels. Op het bakstenen altaar bevindt zich een beeld van de moeder Anna van ongeveer 70 centimeter groot. In het altaar is een arduinen gedenksteen aangebracht met inscriptie: "IN HONOREM/ STAE ANNAE/ ME FECERUNT/ VICINI ANNO 1864".

  • DE BECKER U. & VANHEMELRIJCK F., 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 474.

Bron     : -
Auteurs :  Van Herck, Karina
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Annakapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40597 (Geraadpleegd op )