erfgoedobject

Hoeve, later pastorie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
406
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/406

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve, later pastorie met tuin
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Pastorie, voorheen hoeve. Voorzien van een voortuintje en een achtertuin met beuken.

Dubbelhuis van twee bouwlagen, vijf traveeën en een rechts gelegen poorttravee onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Gecementeerde en grijsgeschilderde voorgevel op arduinen plint, gedeeltelijk met wilde wingerd begroeid, uit laat 18de eeuw of 19de eeuw (?) met latere aanpassingen. Steekboogvensters met arduinen lekdrempels, beluikt op benedenverdieping. Mooie rechthoekige deur met bovenlicht in een geriemde Lodewijk XVI-omlijsting van arduin met een rozetsluitsteen, geprofileerde druiplijst en neuten. Zandstenen korfboogpoort met sluitsteen, imposten en negblokken in de stijlen.

Achtergevel met zichtbare verankering, steekboogvensters. Steekboogdeur met een geschilderde natuurstenen omlijsting (negblokken in de stijlen en een geprofileerd getoogd druiplijstje. Verbouwde linker- en rechter travee op de benedenverdieping. Rechts haaks bakstenen bijgebouw van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen ingeschreven in spaarvelden van verankerde rondbogen op pilasters (19de eeuw).


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve, later pastorie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/406 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.