De Wolvinne

Straat Grote Markt

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis de Grote Wolvinne

omvat de bescherming als monument De Wolvinne: bovengevel en daken
gelegen te Grote Markt 48 (Antwerpen)

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien), gebouwd in 1595. Gevelrestauratie naar een ontwerp door de architect Frans Matthijssens uit 1920, in opdracht van Oscherowitz.

Hoge trapgevel (negen treden + topstuk) met wit natuurstenen parement bekroond door een overhoeks topfiaal. Middenstijl en tussendorpel van de oorspronkelijke stenen kruiskozijnen zijn verwijderd. Boven het rondboogvormig luik van het drielicht in de top bevindt zich een oculus met gebogen waterlijst.

Recent gewijzigde begane grond. Mogelijk verbergen de reclameborden de oorspronkelijke insteekverdieping. Voor het interieur zijn oude zolderbalken te vermelden.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1920#10111.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet