Nog vrij landelijk gelegen hoevesite met weilanden en boomgaarden rondom, aan de zijde van de Gehuchtstraat afgeboord met een haag en met een gekasseide oprit. Ommuurde (moes)tuin ten westen.
De hoeve werd kadastraal geregistreerd in 1849, in de gesloten vierkantsvorm die tot op vandaag op de kadasterplannen herkenbaar is, als nieuwe constructie voor François Van Keerberghen, landbouwer. Ze is ingetekend nabij een perceel dat op de kadasterkaart als 'thoftenberg' wordt aangeduid.
Bij de eerste kadastrale mutatie in 1865 wordt het eigendom, nog steeds in handen van François Van Keerberghen, opgesplitst in een huis en een 'oliepaerdemolen'.
In 1885 is de hoeve eigendom van Judocus Van Keerberghen en verliest de molen zijn functie. In 1953 is de hoeve eigendom van Jean-Baptiste Van Cutsem-Van Keerberghen. Al die tijd wijzigt de kadastrale grondvorm niet of nauwelijks.
De hoeve werd als monument beschermd in 1976, omdat ze bedreigd werd door een verkaveling.
In 2005 werd het goed gerestaureerd en omgevormd tot woningcomplex met negen wooneenheden. De tweede onverharde toegangsweg ten westen, met smeedijzeren poort aan Hof ten Berg, werd na de restauratie aangelegd op de plaats waar volgens oude luchtfoto's een oude toegangsweg gelegen was.
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen met sporadische verwerking van zandsteen, van één tot twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken (zwarte en rode pannen), gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf.
Inrijpoort opgenomen in de stalvleugel aan de Gehuchtstraat. Op de westzijde boerenwoning van vijf traveeën met twee en een halve bouwlaag, voorzien van rechthoekige, oorspronkelijk beluikte vensters en een deuromlijsting in hardsteen.
Stallen op de noordzijde en een langsschuur en wagenhuis op de oostzijde. Laatstgenoemde geritmeerd door bakstenen korfbogen op vierkante pijlers.
Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Houwer V. 2015: Hoeve Hof ten Gehuchte [online], https://id.erfgoed.net/teksten/169180 (geraadpleegd op ).
Zogenaamde "Van Cutsemhoeve", gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Inrijpoort opgenomen in de U-vormige stalvleugel.
Boerenhuis van vijf traveeën met twee en een halve verdieping, voorzien van beluikte rechthoekige vensters en een arduinen deuromlijsting. Stallingen op de derde zijde, en een langsschuur en karrenhuis op de vierde. Laatstgenoemde geritmeerd door bakstenen korfbogen op vierkante pijlers. Mooi geheel met weilanden en boomgaarden rondom, aan de straatzijde afgeboord met een haag; bedreigd door een aangekondigde verkaveling.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Hoeve Hof ten Gehuchte [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40601 (geraadpleegd op ).