Villa J. Cordemans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa J. Cordemans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning J. Cordemans

Beschrijving

Te midden van een omhaagde tuin gelegen modernistische villa naar ontwerp van de Brusselse architect J.L. Desmettre, volgens bouwaanvraag van 1937 gebouwd in opdracht van dokter J. Cordemans.

Aanvankelijk geconcipieerd als een eenvoudig, witbepleisterd kubusvormig blok van twee bouwlagen voorzien van rechthoekige gevelopeningen en bandvensters, met één afgeronde hoek rechts aan straatzijde en links een inspringend inkomportaal, geflankeerd door een lagere aanbouw links, waarin de garage was ondergebracht. Het buitenaanzicht werd echter gewijzigd door opeenvolgende verbouwingen in 1994 en 1996, waarbij eerst naar achter en vervolgens op de verdieping boven de garage werd uitgebreid en waarbij het oorspronkelijke schrijnwerk werd vervangen. Om de verbinding met de nieuwe kamers boven de garage te realiseren, werd een afgerond sas gemaakt, opgetrokken uit glasbouwstenen.

Volgens de plannen uit 1937 gaf de ingang toegang tot de traphal, waar de salon (links vooraan aan straatzijde), de keuken (links aan tuinzijde) en de eetkamer (uiterst rechts, met afgeronde hoek, doorlopend over de hele diepte van de woning) op aansloten. Op de verdieping waren een kinderkamer, een badkamer, een meidenkamer en de ouderslaapkamer met aansluitend een studio ondergebracht. De verbouwing in 1994 behield de indeling van de benedenverdieping, maar voegde aan tuinzijde een L-vormige 'family room' toe. Op de verdieping werden de kamers verder onderverdeeld en kwamen er een badkamer en een dressing bij, terwijl de oorspronkelijke badkamer verplaatst werd. In 1996 werden boven de garage nog een badkamer en een slaapkamer toegevoegd.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 24/4/37, 18/3/1994 (199416), 6/9/1996 (1996113).

Auteurs: De Houwer, Veerle