Architectenwoning Albert Bontridder

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Sint-Genesius-Rode
Deelgemeente Sint-Genesius-Rode
Straat Lequimelaan
Locatie Lequimelaan 16A, Sint-Genesius-Rode (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Genesius-Rode (actualisaties: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Adrescontrole Sint-Genesius-Rode (adrescontroles: 19-07-2007 - 19-07-2007).
  • Herinventarisatie Sint-Genesius-Rode (geografische herinventarisatie: 01-10-2010 - 02-03-2015).
  • Inventarisatie Sint-Genesius-Rode (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Architectenwoning Albert Bontridder

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Architectenwoning Albert Bontridder en tuin

Deze bescherming is geldig sinds 19-05-2005.

Beschrijving

Eigen woning Albert Bontridder 1959.

Albert Bontridder neemt als dichter en architect een aparte plaats in binnen zijn generatie. Het merendeel van zijn werk kwam tot stand uit de samenwerking met Jacques Dupuis. Zijn persoonlijke oeuvre beperkt zich tot een handvol woningen voornamelijk voor kunstvrienden zoals Louis Paul Boon, Marcel Wauters en Marc Galle. De osmose van literatuur en architectuur resulteerde in vele essays over de rol en het karakter van een hedendaagse architectuur en was de aanleiding tot de eerste uitvoerige monografie van de moderne Belgische architectuur na 1900 "Dialoog tussen licht en stilte" (1963). Zijn persoonlijke werk sluit volkomen aan bij de benadering van Jacques Dupuis, zij het iets minder uitbundig, een poëtisch verzet tegen de massificatie en de uniformisering in de moderne maatschappij.

In zijn eigen woning heeft Albert Bontridder zijn ideaal gestalte gegeven van een moderne woning die, naar eigen zeggen "rekening houdt met de menselijke morfologie en hem wil verlossen uit een verkeerd gebouwd universum". Deze woning werd bekroond met de Eerste Vermelding (tweede prijs) van de Prijs Van de Ven editie 1960.

De eigen woning Albert Bontridder is ingeplant op een rechthoekig beboomd perceel met een klimmend reliëf van 3 meter, dat op speelse wijze in de interne gelaagdheid van de woning wordt geïncorporeerd. Het programma betrof enerzijds een woning voor een gezin met twee jonge kinderen, anderzijds een enigszins geïsoleerd werkvertrek voor de dichter-architect. De plattegrond beschrijft een onregelmatige rechthoek in U-vorm rond een centrale patio, en wordt bepaald door diagonale uitsprongen en versnijdingen. De volumes zijn opgebouwd uit witgeschilderd metselwerk, met metalen raamwerk, onder lessenaarsdaken met flauwe helling. De woon- en slaapvertrekken zijn gelijkvloers gesitueerd. De werkvertrekken vormen de bovenverdieping van de achterste vleugel, deels boven de keuken, deels gebruikmakend van de terreinhelling. Tussen woon- en werkvertrekken bestaat een subtiele visuele relatie, die de fysieke scheiding compenseert. De inkom bevindt zich achteraan op het uiteinde van de woning, bereikbaar via een lange oprit. Deze geeft via een hal toegang tot de lager gelegen leefkamer, geopend naar de patio, het scharnierpunt van de woning. De leefkamer is enerzijds verbonden met de keuken en anderzijds met de vleugel aan straatzijde, waar zich drie slaapkamers, een badkamer en een speelkamer bevinden. In de hal geeft een discrete trap toegang tot het ruime werkvertrek op de verdieping. Dit tweeledige vertrek met een hoger gelegen haardhoek wordt bepaald door ruime vensterpartijen en heeft een rechtstreekse toegang tot de tuin en vandaar via een buitentrap tot de patio. Een hoog oprijzende schouw vormt de bekroning. De als boslandschap opgevatte tuin van beperkte afmetingen, is op speelse wijze ommuurd.

In het interieur treft het intieme ruimtegevoel, met verrassende perspectieven, en de intense betrokkenheid met de omringende tuin. Dit wordt ondersteund door een sober maar warm materiaalgebruik: witgeschilderd metselwerk, houten geknikte zolderingen, gelakte deuren en linoleum in contrasterende tinten, ook als bekleding van trappen en tabletten. Het gebruik van inbouwmeubels (kasten en werktafels) draagt bij tot de functionaliteit. De zwart marmeren haard in het werkvertrek vormt een sculpturaal-grafisch accent. De zeer compacte keuken die een ontbijthoek en een voorraadberging incorporeert, is volledig betegeld met turkooisblauw glasmozaïek in kleurrijk contrast met de citroengeel gelakte inbouwmeubels. Hetzelfde geldt voor de badkamer.

In 1971 werd de bovenverdieping naar ontwerp van Albert Bontridder op intelligente wijze uitgebouwd boven de inkom en de leefkamer, volkomen in harmonie met het bestaande volume. Hiervoor werd de oorspronkelijk verdiepte inkom met een luifel een kwartslag gedraaid in het vlak van de zijgevel. Aan de inkomhal werd een bescheiden trappenhuis toegevoegd, ter plaatse van een kleine binnentuin die hierbij werd gehalveerd. De eigen woning van Albert Bontridder, resultaat van twee bouwfasen, is intact bewaard.

Bron: OB001668

Auteurs: Braeken, Jo

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Lequimelaan

Lequimelaan (Sint-Genesius-Rode)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.