De cleyne Mortier

Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 52, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is beschermd als monument De cleyne Mortier

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

In kern traditioneel diephuis uit 1546-1547, gebouwd door het kleermakersambacht dat hier van 1543 tot 1796 gevestigd was. Neoclassicistische lijstgevel in opdracht van eigenaar Bavais, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Berckmans uit 1833.

Hoofdverdieping geritmeerd door rondboogvormige deurvensters met geprofileerde booglijsten, onderling verbonden door de imposten. Voorts, rechthoekige vensters met lekdrempels, onder meer op gesculpteerde natuurstenen consoles op de derde bouwlaag. Merkwaardige gevelbekroning: daklijst gedragen door modilons waartussen rozetten op gekruist paneelwerk. Recente pui. Achtergevel: puntgevel met zandstenen parement in traditionele stijl uit het tweede kwart van de 16de eeuw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1833#215.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet