Gelegen op de hoek met de Jozef Dedobbeleerstraat. Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, aangezien ze niet voorkomt op de militaire topografische kaart van 1878 (uitgave 1882), maar wel op die van 1891 (uitgave 1894).
Gelegen op een driesprong en geflankeerd door linden. Schuin ingeplante doch eenvoudige baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder licht overkragend zadeldak (zink) met houten windbord. Getraliede en beglaasde steekboognis; inwendig geplafonneerd en de wanden bekleed met witte tegels voorzien van blauwe hoekmotieven. Plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.
Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2008: Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/teksten/90773 (geraadpleegd op ).
Bakstenen gebouwtje onder een zinken zadeldak met bakstenen steekboognis met diefijzers. Aan de binnenzijde is de nis bekleed met blauw-witte tegels. Mooi gelegen tussen twee lindebomen op een driesprong van landwegen.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40623 (geraadpleegd op ).