erfgoedobject

Kapel van het Heilig Kruis

bouwkundig element
ID
40624
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40624

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel van het Heilig Kruis met flankerende linden, gelegen op de met leilinden afgezette rotonde als convergentiepunt van de Pastorijstraat, Victor Nonnemansstraat, Brusselbaan en Edouard Rooselaersstraat.

De kapel maakte oorspronkelijke deel uit van de "ommeganck van het Heilig Cruys", waarbij de relikwie van het Heilig Kruis in processie door de straten van Sint-Pieters-Leeuw werd gedragen; al in 1515 komt deze ommegang ter sprake. De huidige kapel werd herbouwd door het gemeentebestuur in 1862 zoals blijkt uit de gedenkplaat van blauwe hardsteen in de rechterzijgevel; ze draagt de vermelding "Deze kapel/ is herboud door/ het bestuer/ dezer gemeente/ ten jare 1862".

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak met bekronend smeedijzeren kruis. Puntgevel met rondboogdeur onder druiplijst; vernieuwde rechthoekige vleugeldeur en bewaarde waaiervormige, ijzeren roeden in het rondbogige bovenlicht. De linkerzijgevel bevat de van de oude kapel afkomstige gevelsteen met de vermelding "Dese capelle gemaect door eers Gilles Suenens ende Joanna Neetens syne huysvrouwe ter eeren van H Cruys".

Bepleisterd en beschilderd interieur met onregelmatig tongewelf en plaasteren piëta.

DE FRENE 1982: De Kapel van het Heilig Kruis te Sint-Pieters-Leeuw, in Lewe, jaargang 2, nummer 2, 27-36.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel van het Heilig Kruis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40624 (Geraadpleegd op 07-03-2021)