erfgoedobject

Kasteeldomein van het Wilderkasteel

bouwkundig element
ID
40627
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40627
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Wilderkasteel
    Deze bescherming was geldig van tot

  • omvat de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Wilderkasteel: omgeving en bomen
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

't Hof te Wilre wordt vermeld sedert 1546; op de Poppkaart (midden 19de eeuw) is het nog omringd met een brede vierkante ringgracht met ingangsgebouw.

Heden blijft slechts de mistroostige ruïne over van het woonhuis uit de 17de-eerste kwart van de 18de eeuw, gelegen te midden van een recente verkaveling.

Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen met zadeldak (roofing) gemarkeerd door een vijf verdiepingen hoge vierkante toren met helmbekroning. Traditionele bak- en zandsteenstijl voorzien van speklagen, hoekstenen, steigergaten en kloosterkozijnen; het merendeel der zandstenen elementen, evenals het interieur werden geroofd. Een recentere vergroting van het gebouw sloot de hoektoren in.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de omgeving van het voormalige kasteel bleven bij een herinventarisatie in 2004-2005 slechts enkele bomen op een grasland over van de vroegere beplanting. Tussen 2013 en 2015 is zijn enkele bomen op het perceel gerooid waardoor er nu slechts een boom overblijft.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteeldomein van het Wilderkasteel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40627 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.