Kasteeldomein van het Wilderkasteel

• omvat de aanduiding als beschermd monument Wilderkasteel

• omvat de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Wilderkasteel: omgeving en bomen

Beschrijving

't Hof te Wilre wordt vermeld sedert 1546; op de Poppkaart (midden 19de eeuw) is het nog omringd met een brede vierkante ringgracht met ingangsgebouw.

Heden blijft slechts de mistroostige ruïne over van het woonhuis uit de 17de-eerste kwart van de 18de eeuw, gelegen te midden van een recente verkaveling.

Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen met zadeldak (roofing) gemarkeerd door een vijf verdiepingen hoge vierkante toren met helmbekroning. Traditionele bak- en zandsteenstijl voorzien van speklagen, hoekstenen, steigergaten en kloosterkozijnen; het merendeel der zandstenen elementen, evenals het interieur werden geroofd. Een recentere vergroting van het gebouw sloot de hoektoren in.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Omgeving

In de omgeving van het voormalige kasteel bleven bij een herinventarisatie in 2004-2005 slechts enkele bomen op een grasland over van de vroegere beplanting. Tussen 2013 en 2015 is zijn enkele bomen op het perceel gerooid waardoor er nu slechts een boom overblijft.