erfgoedobject

Gesloten hoeve Hof ter Heide

bouwkundig element
ID
40629
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40629

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrij monumentale, gesloten hoeve "Hof ter Heide", in kern opklimmend tot de tweede helft van de achttiende eeuw, heden sterk gerenoveerd en voortgaande op het metselwerk gedeeltelijk heropgebouwd met hergebruik van materiaal. Op de kaart van P.C. Popp aangeduid als "Overstraeten Ferme". Verankerde, bakstenen gebouwen overwegend onder pannen zadeldaken en ingeplant rondom een gekasseid erf met ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers aan de zuidwestzijde.

In de hekken zitten de monogrammen SW en PhW (Seraphine Walravens en Philippe Walravens?) verwerkt. De rechthoekige muuropeningen in het westelijk gelegen woonstalhuis werden integraal gewijzigd met inbegrip van de rondboogdeur in een omlijsting van streekeigen arkose, waar oude foto's een sobere rechthoekige deur onder houten latei vertonen; gerecupereerde hoekketting van arkose.

  • SCHEPPERS H. 1999: Notities over oude pachthoven, molens en herbergen te Sint-Pieters-Leeuw, s.l., 30-32.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Hof ter Heide [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40629 (Geraadpleegd op )