erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID
40640
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40640
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Achterin gelegen L-vormig hoevecomplex bestaande uit een woonstalhuis met links de haaks aangebouwde schuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw, kadastraal ingetekend in 1886; bewaarde poel ten zuiden.

Zuidelijk georiënteerd woonstalhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak van Vlaamse pannen met de nok ongeveer parallel aan de straat. Gewitte lijstgevel, geopend door rechthoekige, overwegend aangepaste muuropeningen.

De tweebeukige langsschuur telt drie traveeën en sluit aan bij het voor de regio karakteristieke uitzicht uit de tweede helft van de negentiende eeuw: een functioneel bakstenen gebouw onder pannen zadeldak met in de zuidelijke puntgevel een eenvoudige rechthoekige poort onder houten latei en blind rondboogveld en in de top het bouwjaar 1874 en de initialen "PJN" van bouwheer Philippe Joseph Nerinckx, aangebracht door middel van uitstekende baksteenkoppen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1886/87.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve in L-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40640 (Geraadpleegd op 01-03-2021)