erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
40647
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40647

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve opklimmend tot het begin van de achttiende eeuw, volgens oude postkaarten omstreeks 1900 in gebruik als "Laiterie à la Ferme Bretonne". Verankerd, bakstenen breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met bewaard linkeraandak en de nok parallel aan de straat.

Gedecapeerde lijstgevel gemarkeerd door aangepaste rechthoekige benedenvensters in een vlakke, vermoedelijk negentiende-eeuwse omlijsting van blauwe hardsteen met bewaarde luikduimen en sporen van vroegere diefijzers; in de tweede en vierde travee zijn nog dubbele ontlastingsboogjes zichtbaar als verwijzing naar de vroegere toestand met kruiskozijnen; rechthoekige deur in gelijkaardige omlijsting; enkele bewaarde, nu bepleisterde kruiskozijnen op de bovenverdieping en de aanwezige krulspieankers verwijzen nog naar de traditionele oorsprong. Kalkzandstenen steigergaten bleven bewaard in de achtergevel.

Links aanpalende, lagere poorttravee onder steil pannen zadeldak met linkeraandak en vlechtingen; deels bewaarde rondboogomlijsting van streekeigen arkose. De in de jaren 1970 nog aanwezige schuur werd volgens de eigenaar vrij recent gesloopt en het interieur werd volledig aangepast aan de huidige horecafunctie.


Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40647 (Geraadpleegd op )