Hoeve ()

Voormalige hoeve opklimmend tot het begin van de achttiende eeuw, volgens oude postkaarten omstreeks 1900 in gebruik als "Laiterie à la Ferme Bretonne". Verankerd, bakstenen breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met bewaard linkeraandak en de nok parallel aan de straat.

Gedecapeerde lijstgevel gemarkeerd door aangepaste rechthoekige benedenvensters in een vlakke, vermoedelijk negentiende-eeuwse omlijsting van blauwe hardsteen met bewaarde luikduimen en sporen van vroegere diefijzers; in de tweede en vierde travee zijn nog dubbele ontlastingsboogjes zichtbaar als verwijzing naar de vroegere toestand met kruiskozijnen; rechthoekige deur in gelijkaardige omlijsting; enkele bewaarde, nu bepleisterde kruiskozijnen op de bovenverdieping en de aanwezige krulspieankers verwijzen nog naar de traditionele oorsprong. Kalkzandstenen steigergaten bleven bewaard in de achtergevel.

Links aanpalende, lagere poorttravee onder steil pannen zadeldak met linkeraandak en vlechtingen; deels bewaarde rondboogomlijsting van streekeigen arkose. De in de jaren 1970 nog aanwezige schuur werd volgens de eigenaar vrij recent gesloopt en het interieur werd volledig aangepast aan de huidige horecafunctie.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2008: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/90725 (geraadpleegd op ).


Hoeve ()

Voormalige hoeve daterend uit het begin van de 18de eeuw, waarvan de poort het huis en de schuur behouden bleven. Poortgebouw met steil zadeldak (pannen), voorzien van een rechthoekige inrit doch met bewaarde sporen van de rondboogomlijsting van arkose.

Mank boerenhuis van twee verdiepingen met vier traveeën en een vijfde blinde, afgedekt met een zadeldak (pannen) op geprofileerde modillons en met een dakkapel; gecementeerde baksteenbouw met ankers met kram en krul. Oorspronkelijke muuropeningen op de bovenverdieping: kruiskozijnen van arkose, een met herstelde, een ander met weggebroken kruisen. Aangepaste rechthoekige muuropeningen op de begane grond, sommige in arduinen omlijstingen (type circa 1800).

Steigergaten, rechthoekige muuropeningen in de achtergevel. Gecementeerde zijgevel met houten kozijnvenster in de top. Verbouwing tot herberg is aangekondigd. Achteraan, schuin ingeplante langsschuur onder zadeldak (pannen); aandak met vlechtingen, topstuk en uilengat; inrit onder houten latei. Deels gecementeerd en ingericht als woning.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40647 (geraadpleegd op ).